21 januari 2012

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel...een gebruiksartikel waar men tegenwoordig niet echt meer zonder kan.

Vooral als je op een gegeven moment kinderen hebt, lijkt de stapel met was onophoudelijk te groeien. Er worden heel wat wasjes gedraaid en dientengevolge ook heel wat liters wasmiddel verbruikt. Dat is niet zo fijn voor je portemonnee en niet zo fijn voor het milieu. Bovendien is niet elk wasmiddel even zacht voor het huidje van je kindje en kunnen ook veel volwassenen niet tegen bepaalde wasmiddelmerken.

Via een forum kwam ik bij een recept om zelf wasmiddel te maken van pure Marseille-zeep. Ik heb het recept een ietsjepietsje aangepast, omdat er voor mijn gevoel wat te veel soda in zat.

Doordat je Marseillezeep (72% olijfolie) gebruikt, heb je een heel puur en ongeparfumeerd wasmiddel, wat heerlijk zacht is voor jou en je kleintje. Het wast prima schoon en heeft een zachte, frisse geur.

Het recept voor 3 liter

  •  3 liter water
  • 50 gram marseillezeep
  • 40 gram soda
  • een rasp
  • een grote pan
  • lege wasmiddelflessen, of bakken die goed afsluiten
Rasp de 50 gram marseillezeep. Verwarm dan het water in een grote pan totdat het flink heet is (tegen koken aan). Roer eerst de geraspte zeep door het water heen totdat het is opgelost. Roer dan de soda nog door het mengsel heen. Giet het wasmiddel in oude wasmiddelflessen en laat de dop er nog even af. Als het wasmiddel is afgekoeld kun je de dop op de fles doen.

Het oorspronkelijke recept is voor 5 liter, maar op de een of andere manier heb ik nooit genoeg flessen (of bakken met een deksel) om die 5 liter kwijt te kunnen. Ik heb het dus herberekend om 3 liter te maken. Wil je nog minder wasmiddel hebben, dan kun je het weer eenvoudig omrekenen.

Mocht je het wasmiddel ook zelf gaan maken, houd dan even rekening met de volgende dingen:
  • Voor gebruik even schudden!
  • Per was gebruik je een vol doseerbolletje
  • er zitten geen optische witmakers in het wasmiddel, dus als je er je witte was mee wil wassen, moet je er rekening mee houden dat je witte was wat grauwer kan worden
  • er zit een heerlijk zachte, lichte geur aan het wasmiddel. Wil je echter een andere geur hebben, gebruik dan wasverzachter met een geurtje of gebruik eens een marseillezeep met een geurtje of doe een druppeltje etherische olie in het wasmiddelbakje van de machine
  • Gebruik je alleen nog maar dit wasmiddel? Zorg dan dat je tenminste 1 keer per 2 a 3 maanden je machine leeg op 90-95 graden draait. dit voorkomt zaken als wasluis.
Dit wasmiddel is trouwens veel goedkoper dan 'normaal' wasmiddel. Voor 3 liter ben je ongeveer EUR 0.70 kwijt!

Een oplossing voor die enorme stapel was heb ik helaas nog niet gevonden. Behalve dan natuurlijk regelmatig wassen of iemand inhuren die de was voor je doet ;-)

1 opmerking:

  1. Om het wasmiddel nog beter te laten werken, kunnen er eventueel nog extra's aan toegevoegd worden. Dit voorkomt ook het klonteren en separeren. Maakt het zelfgemaakte wasmiddel net even iets gezelliger. :)
    http://orgeorphelin.com/index.php/blog/entry/simpel-leven-wasmiddel-zelf-maken

    BeantwoordenVerwijderen