2 november 2011

Gesmolten wasco (traktatie)

Zonder hier meteen weer een 'oh-mijn-god-waar-blijft-de-tijd' bericht van te maken, moet ik het toch even kwijt ;-) Morgen wordt mijn peuter alweer 3 jaar! Ik herinner me nog zo goed dat hij net geboren was, hoe klein hij was, hoe..... Oh nee he, wacht, dat zou ik niet doen ;-)

Morgen wordt mijn peuter dus 3 jaar. Naar oud hollands gebruik is het dus tijd voor een traktatie. Dit jaar wist ik al heel snel wat het zou moeten worden. Via een forum waar ik meeschrijf kwam ik op de gedachte om wasco te smelten. Je weet wel, waskrijt, vetkrijt, wasco. Daar had ik ook nog wel genoeg van liggen, dus dat maakte het extra makkelijk!

Benodigdheden:
- 1 (siliconen) vorm voor bijvoorbeeld kleine cupcakes, of ijsblokjes
- wasco. Ongeveer 3 a 4 krijtjes per traktatie (ik gebruikte zo'n doosje van de Hema)
- doorzichtige folie
- sierlint
- een voorverwarmde oven (+/- 100gr Celcius)

Ok, daar gaan we. Eerst pluk je de papiertjes van de wasco af. dan breek je alle wasco-krijtjes in stukken. Die stukjes verdeel je over de siliconen bak-/ijsklontjesvorm. Bedenk wat je wil; wil je een veelkleurig eindresultaat, gebruik dan alle kleurtjes door elkaar. Of je gaat voor effen vormpjes, dan gebruik je steeds maar 1 kleur per eenheid. Ik koos voor de veelkleurige versie.


Zorg dat je de bodem van een figuurtje steeds goed bedekt, zodat de kleuren niet echt door elkaar gaan lopen en er geen gaten in het eindresultaat zitten.
Vervolgens zet je het geheel in de oven. Laat het ongeveer 10 minuten op 100gr Celcius warm worden. Houd de wasco goed in de gaten. Op een gegeven moment begint het te glanzen, waarna het langzaam gaat inzakken. Op dat punt haal je de wasco voorzichtig uit de oven en laat het buiten de oven helemaal afkoelen. Let op: haal je de wasco te laat uit de oven, dan verdwijnen de kleuren!


Wanneer de wasco helemaal is afgekoeld, kun je de vormpjes eenvoudig uitdrukken. Je wasco ziet er dan (ongeveer) zo uit:


Hierna kun je er mee doen wat je wil. Ik koos er voor om de vormpjes in doorzichtig folie in te pakken.


Margreet Bruins, een vriendin van mij die goed is met programma's als photoshop, maakte voor mij een kleurplaat met het gezicht van Oudste Zoon er in geplakt. Dat geeft echt een heel grappig resultaat!


Ik rolde de tekening op, bevestigde deze met een sierlintje aan de gesmolten wasco et voila, het resultaat!


1 opmerking: